Persoonlijk leiderschap architecten

Wat is persoonlijk leiderschap en waarom is het belangrijk voor architecten?

“Doen wie je bent”

Deze uitspraak vat voor mij in één zin samen waar persoonlijk leiderschap over gaat. Het gaat over “doen” ofwel actie ondernemen. Maar ook over “zijn” wie je bent. Wanneer je persoonlijk leiderschap vertoont zijn je acties afgestemd op wie jij bent, op jouw waarden en talenten. 

Is dit het nou?

Jarenlang volgde ik adviezen van anderen op en had ik het idee dat het leven mij min of meer overkwam. Ik was creatief, goed in exacte vakken en de vooruitzichten voor een baan in de bouw waren goed, dus koos ik op advies van mijn decaan voor bouwkunde zonder een andere opleiding te bekijken. Architect worden was de ultieme droom, dus was er geen andere keuze dan na de hts doorstuderen. Toen ik in 2009 met bloed zweet en tranen eindelijk afstudeerde lag de bouwwereld plat. Met veel geluk wist ik toch een baan als architect te bemachtigen (ja zo voelde dat echt) en vond ik dat ik mezelf gelukkig mocht prijzen. Ik pakte alles aan wat maar kon, werkte hard en  voelde me ontzettend verantwoordelijk. 

Ik schaamde me dat ik me niet gelukkig voelde. Ik had alles waarvan ik had gedroomd, toch dacht ik: ‘is dit het nou?’. Toen ik over mijn schaamte heen durfde te stappen, besefte ik dat ik er nooit bij stil had gestaan of het na al die jaren (nog) wel de juiste weg was voor mij. Ik had veel bereikt op wilskracht en doorzettingsvermogen, maar was vergeten te kijken naar waar ik nu echt blij van werd. Met behulp van een goede coach wist ik tot inzicht te komen dat ik niet ben overgeleverd aan wat mij overkomt, maar dat ik mijn eigen richting kan bepalen. Dat ik de regie heb over mijn eigen leven en werk. Dit wordt persoonlijk leiderschap genoemd. 

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is kort gezegd weten wie je bent, waar je echt gelukkig van wordt, en daarnaar handelen. Iedere persoon heeft zijn eigen unieke combinatie van eigenschappen en talenten. Ik noem dit ook wel jouw unieke blueprint. Persoonlijk leiderschap gaat over het bewust inzetten van je kwaliteiten, maar ook over het kennen van je valkuilen en daarmee rekening houden in je werk en privéleven. 

Waar je goed in bent, je vaardigheden en competenties, is niet per definitie ook waar je gelukkig van wordt. Het gaat verder dan dat. Het gaat over zingeving, van betekenis kunnen zijn, over wat moeiteloos gaat, waar je energie van krijgt en bovenal waar je plezier aan beleeft. Hiermee gun je jezelf keuzes die aansluiten bij hoe je in het leven staat. 

Je hoeft geen leidinggevende te zijn om persoonlijk leiderschap te nemen. Het is ván jou en vóór jou. Vanuit je eigen kracht leiding nemen over jezelf en jou leven. En je zult merken dat als jij de leiding gaat nemen over jou leven, dat je ook een inspirerende leider gaat zijn voor anderen in je omgeving. 

Waar je goed in bent, je vaardigheden en competenties, is niet per definitie ook waar je gelukkig van wordt.

Voor wie is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is geschikt voor iedereen die bereid is daadwerkelijk krachtige keuzes te maken. Voor jou als je niet bang bent kritisch naar jezelf te kijken en echt tot actie wilt komen. Voor jou als je op wilt groeien en sterker wilt worden in je leven en werk. 

Als architect of ontwerper wordt er steeds meer van je gevraagd. Je werk moet van hoge kwaliteit zijn, snel geleverd worden, binnen budget vallen, aan alle geldende regelgeving voldoen en het liefst ook nog onderscheidend zijn. Het wordt steeds moeilijker om je eigen waarden te blijven nastreven en je eigen identiteit te behouden. Soms lijkt het zelfs gemakkelijker om jezelf volledig in dienst te stellen van je opdrachtgevers en/of werkgever. Dat kost je op korte termijn veel minder energie. Maar wordt jij daar gelukkig van? 

Het jezelf in dienst stellen van, is lang vol te houden. Maar vroeg of laat werkt het niet meer, dat weet ik uit eigen ervaring. Dan is het nodig weer terug naar de kern te gaan en te ontdekken wie je écht bent en waar jij gelukkig van wordt. 

Wat brengt persoonlijk leiderschap jou?

Werken aan persoonlijk leiderschap, is zoals het leggen van een stevige fundering. Zonder fundering kun je op het oog een mooie woning bouwen, maar wanneer er een harde wind gaat waaien of er pak sneeuw naar beneden komt is er een grote kans dat de woning in elkaar zakt. Je kunt met pur, kit en ducktape de woning bij elkaar proberen te houden, maar echt stevig zal hij nooit staan.

Als je geen leiderschap neemt verlies je veel energie, tijd en zelfs geld aan het doen wat anderen van je verlangen, of aan wat jij denkt dat er van jou verwacht wordt. Je bent continu bezig met brandjes blussen, de boel bij elkaar proberen te houden, terwijl je je liever met belangrijkere en leukere zaken wilt bezig houden. Eeuwig zonde toch?

Wanneer jij wel persoonlijk leiderschap toont zul jij meer rust geen ervaren en groeit jouw zelfvertrouwen. Je basis wordt sterker waardoor jij steviger en veerkrachtiger in het leven staat. Je bent in staat krachtige keuzes te maken die richting en voldoening geven aan jouw leven en werk. Keuzes die kloppen met wie jij bent en wilt zijn. Je durft te vertrouwen op jezelf en jouw kwaliteiten.

Wanneer jij persoonlijk leiderschap toont zul jij meer rust geen ervaren en groeit jouw zelfvertrouwen.

Hoe kun jij werken aan persoonlijk leiderschap?

Het ontwikkelen en versterken van jouw persoonlijk leiderschap begint met de bewustwording dat jij helemaal niet aan jezelf hoeft te veranderen, met het accepteren van wie je bent. Ik weet het, dat klinkt heel tegenstrijdig als je aan jezelf wilt ‘werken’. Jezelf accepteren met al je goede en minder goede kwaliteiten en eigenschappen, opent de weg naar wat jouw gelukkig maakt.

Daarnaast zijn er ook verschillende competenties die je kunt versterken en ontwikkelen, zoals:

  • Luisteren naar je intuïtie 
  • Lef/moed
  • Zelfkennis
  • Verantwoordelijkheid nemen
  • Assertiviteit
  • Onafhankelijkheid
  • Besluitvaardigheid
  • Pro actief zijn
  • Doorzettingsvermogen

Versterk wat jou uniek maakt en maak hier je kracht van. Wanneer jij dit gaat doen wordt je onweerstaanbaar krachtig en dat straal jij uit.

Heeft deze blog jou geïnspireerd en wil jij werk maken van jouw persoonlijk leiderschap? Vraag dan hier een gratis gesprek aan door het invullen van dit formulier.